fejbekása

psziluett-illúziók

Banális elszúrás…vagy na…elszólás

A szex az mindig is egy komoly és megkerülhetetlen témája volt a pszichológiának, mert a szexre jellemző pőreség az emberi kapcsolatok minden dimenzióját érzékelhetőbbé és csupaszabbá teszi. Ezért sosem óvakodtam attól, hogy egyetemi előadásaimon, ha egy pszichikus jelenség megvilágítására a legalkalmasabbnak egy intim példát találtam, akkor ne beszéljek erről, csak azért, mert másoknál ez esetleg tabunak számítana. Őszintén mondom, arra viszont nem számítottam, hogy mindez a legformálisabb szituációkban fog visszaköszönni.

Mindkét eset, amit elmesélek, szóbeli vizsgán történt, s talán nem véletlenül, de érdekes módon mindkét esetben a vizsgatéma a kommunikáció volt. Az egyik hölgy esetében a kommunikáció szó eredetére, vagyis etimológiájára kérdeztem rá, amire helyesen azt is válaszolta, hogy a communis latin kifejezéshez kapcsolódik, de kicsit meglepett, hogy nem tudta, hogy ennek magyar jelentése közösségi. Segíteni próbáltam, az első hangok felfedésével, ismételgettem, hogy köz…, köz…, köz…, mire diadalmasan kivágta, hogy közösülés. A szó jelentését nem találta el, de nem is biztos, hogy nem járt közel az igazsághoz abban, hogy a nyelv, mint az emberi kommunikáció legkiemelkedőbb eszközének születése milyen társas kontextushoz köthető. Ezt azért merem mondani, mert manapság már komolyan vesznek olyan elméleteket, melyek szerint a nyelv megjelenéséhez legideálisabb körülményeket a kurkászás teremtett. Egymás kurkászása bensőséges kapcsolatot és érzelmeket kíván, innen tehát a szó szoros értelmében egy érintésnyire van a szex.

A második eset még meredekebbnek bizonyult. Szintén egy hölgyről van szó, akinek a kommunikáció témakörön belül a digitális és analóg jelformákról kellett volna beszélnie. A digitális jelekről tudott is beszélni, viszont nem jutott eszébe az analóg kifejezés. Most is, mint korábban, betűzgetéssel próbáltam segíteni: a…, an…an… ismételgettem, mire ő feledve a vizsgalázat, összerántotta a szemöldökét és megbotránkozva felcsattant: De hát tanár úr! Anális nem lehet!

Ezek után azt mondom, hogy dehogynem. Bárhonnan közelítesz meg egy témát, az emberi kommunikációban a száraznak tűnő dolgok is lehetnek előjáték nélkül sikamlósak.

2011/06/26 - Posted by | fügék az életfáról |

1 hozzászólás »

  1. nagyon jó

    hozzászólás Szerző: julia | 2011/06/28 | Válasz


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s