fejbekása

psziluett-illúziók

Szereti-e Isten a focit?

Mindig jól szórakozom azon, ha a balkáni focivilág állandóan szolgálatos seggfejei a természetfeletti bevonásával próbálják magyarázni kedvenceik kudarcát. A siker az érthetően a csapaté, de a kudarc…Képzeljük el, a klubtulajdonos felkínálta a soknullás összeget, a játékosok majd kiteszik a lelküket a győzelemért, az edző meg fizikailag és fejben úgy felpörgette őket, hogy a tengerészgyalogosok kiképzése gyorstalpaló balettiskolának tűnik az edzések mellett. Akkor hogy a csudába nem jut el az Úrhoz a szurkolók fohásza?

Egy óriási zakó és hidegzuhany után az egyik mágnás bohóc kifakadt: Több mint valószínű, hogy Istennek fontosabb dolgai vannak, nem foglalkozik a focival, mert az nem lehet, hogy annyi egyházi áldás után elveszíteni egy életbevágóan fontos meccset.

Vitatkozás helyett inkább egy történetet mesélek el, ami a kolozsvári egyetemi éveim alatt történt, s jómagam a pályaszéléről figyelhettem, ahogy Isten saját seregének fordít hátat, mintha tényleg untatná a foci. A magyar egyetemisták kispályás bajnokságának döntőjét játszotta két csapat. Az egyik csapat nevére nem is emlékszem, hiszen azok csak jól fociztak. De a másik…, a másik az nevében is zseniális volt, a teológushallgatók csapata: a Fohászati Kombinát. Bár különösen nem kötődtem egyik csapat tagjaihoz sem, egy percig sem volt kétséges, hogy kikért fogok imádkozni, hisz a név kötelez alapon, így róttam le tiszteletem az isteni ötletért.

Az utolsó pillanatokban 2-2-es döntetlen volt, amikor a százfőnyi szurkolósereg őrült biztatása közepette a kapura tört az egyik teológus csatár. Elfektette a kapust, ahogy a nagyok, tiszta ziccer, jön a lövés…és…és…és bődületesen nagy kapufa. A csatár térden landolt a salakon, s az égre nézve, kikelve a képéből felordított: Nincs Isten, bazeeeg!

Nem kell mondanom azt hiszem, hogy mindenki elfeküdt a röhögéstől, s minden teljesen szétesett. Számomra is. Nem is emlékszem, hogy mi lett a végeredmény. Csak a magába roskadt csatárt látom a könnyeimen keresztül, s a kapu mögött magát a Jóistent, amint erős kézzel visszateszi helyére az elmozdult kapufát.

Reklámok

2011/08/27 - Posted by | fügék az életfáról |

1 hozzászólás »

  1. Fohászati Kombinát… ez jóóóó

    hozzászólás Szerző: julia | 2011/09/26 | Válasz


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s