fejbekása

psziluett-illúziók

Elseje elsője

anyamtyukja

Azt hiszem, senki nincs a magyar nemzet soraiban, akinek a születési adatait olyan sok honfitársa tudná fejből sorolni, mint a Petrovics Sanyikáét. Annyira egyszerű a képlet, hogy a klasszikusok közt a legelső az év első napján született, hogy az Úristen hirtelen komolyra vette a Petőfi Sándorrá cseperedett nagyfiú kívánságait, és összekuszálta a halála körüli történéseket, így az ajka örömteli végszavát valóban elnyelte az acéli zörej, a trombitaszó, az ágyúdörej. Gondolom, azért tette, hogy szüntelenül beszéljenek róla, és belengje a titokzatosság, mert ez kiváló recept a felejtés ellen is. Vagyis a mindenhatóság felejthető lenne a tökéletesség feltétele mellett, ezért van minden életúton benne nyomokban az ördög patája.
A mi Sándorunk költői utóélete sem mentes e kettősségtől. Ne mondja nekem senki, hogy nem az ördög műve bebiflázandó iskolai tananyaggá változtatni a tűzhányó erejével vetekedő szilaj kurjantásait. De ott van ez a január elseje, belegondoltál, kedves olvasó, hogy hány meg hány magyar gyermek úszta meg a szekundát, mert el tudta darálni, hogy…Petőfi Sándor 1823. január elsején született… ööö… Kiskőrösön… Angyali sugallatra tervezett szexuális együttlét, terhesség és szülés, ami a magyar irodalom majdani tanításában szignifikáns pozitív változást eredményez az átmenési arányt illetően. Nem beszélve arról, hogy a bukásra állóknak ott van második esélyként az Anyám tyúkja is. Szóval, Petőfit tényleg felkészült a legrosszabbra is, ezért felejthetetlen.
Látom magam, tanítok, egy inspekció kellős közepén, kétszer tizenöt apró szempár lesi minden gesztusom, plusz még egy, amelyik távoli, mértéktartó, és talán szúrós is egy picit. Petőfi a tananyag, ezt elrontani nem lehet, gondolom… és megkérdezem a lurkókat:
– Gyerekek, ki született január elsején?
– Én nem…Én sem… Tanító bácsi, én aztán biztos, hogy nem, mert júliusi vagyok… Én márciusi… Én is márciusi vagyok, tizenkilencedikén… Én akkor születtem, amikor jön az angyal…
Khm… khm, azóta ismételgetem, hogy kérdezni tudni kell.

Reklámok

2017/12/31 - Posted by | agyszaggató |

Még nincs hozzászólás.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s